Motivația și rațiunea de a fi motivat

Orice documentare privind motivația este cel puțin dificilă pentru că rezultatele, cercetările reflectă doar experiențe ale unor oameni sau lideri, experiențe care au fost percepute diferit și exprimate și mai diferit. Așadar motivarea oamenilor și crearea unui ansamblu motivațional este mai mult un concept empiric.

Îmi este clar că un sistem unic de motivare pentru oameni, indiferent de contextul în care se regăsesc, e ca un unicorn – e mișto, dar nu există. Totuși, legat de motivație se pot identifica două abordări:

  1. Motivația de grup – construită pe motivația fiecărui om din echipă, pe cultura organizațională (dacă există), pe relațiile care se construiesc la nivelul grupului.
  2. Motivația individuală – bazată pe valorile și percepțiile personale.

De ce ne dorim să fim motivați? De ce ne dorim oameni motivați lângă noi? Pentru că mărimea rezultatelor, impactului, output-urilor  noastre se obțin prin etalarea unor comportamente proactive proporționale cu motivația personală.

Iar aceste comportamente nu se pot obține printr-un sistem corecțional (deși au fost încercări), ci mai degrabă prin recompensarea eforturilor oamenilor. Răsplata poate fi  de două tipuri – tangibilă și/ sau intangibilă. Prima dintre ele funcționează grozav pentru sarcini și responsabilități mecanice, simple, productivitatea crescând odată cu bonusurile oferite.

În schimb, pentru sarcini cognitive, gândire creativă, conceptuală sau responsabilități mai complicate, răsplata materială nu mai funcționează la paritate, iar cercetările spun că mai întâi trebuie tratate cele 4 nevoi emoționale primare: Acquire, Bond, Comprehend, Defend (ABCD). Acestea se concretizează în 3 factori ce conduc la o performanță mai bună și la satisfacții personale:

  1. Autonomia – oamenii vor să se simtă autonomi în activitățile pe care le întreprind.
  2. Măiestria – oamenii vor să devină constant mai bun în ceea ce întreprind, au nevoie de provocări noi.
  3. Scopul – oamenii își maximizează performanța atunci când lucrează pentru un scop, spre deosebire de situațiile când lucrează pentru anumite rezultate imediate.

Ce afectează motivația oamenilor?

Am vorbit despre toată teoria asta, însă de multe ori mediul în care ne desfășurăm și influențele externe au un efect puternic asupra percepțiilor noastre. Conform unui studiu (realizat de Kaisen Consulting, nu de cercetătorii britanici) destul de imprecis, dar despre care cred că identifică bine factorii de influență asupra motivației:

Top factori motivatori: Realizările, Munca în echipă, Recunoașterea, Ajutarea celor din jur

Top factori demotivatori: Experiențele negative din echipă, Lipsa recunoașterii, Politica, Eșecul, Stresul, Munca plictisitoare

În continuare, vă propun și vouă acest mic exercițiu: ce vă motivează și vă demotivează pe voi într-o echipă? (Spoiler: mai jos sunt alegerile mele, cu explicații!)

Dintre cele enumerate mai sus, am descoperit pe parcursul anului ce m-a găsit în postura de coordonator al diviziei de Motivare (un nume pompos, știu, nu eu l-am ales) că cel mai mult sunt motivat de realizările pe care le am, ca rezultat al muncii și implicării mele, lucru care aduce de cele mai multe ori și aprecierea oamenilor cu care sau pentru care lucrez.

Pe de altă parte, țin foarte mult să am relații profesionale și personale care să aparțină aceluiași drum comun. Tocmai de aceea, când apar fricțiuni, tensiuni și neînțelegeri, altele decât cele legate de activitățile întreprinse, apar aceste experiențe negative în echipă care îmi trag serios motivația în jos.

P.S. Link-urile din articol reprezinta resursele folosite în explorarea subiectului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s