Lista care nu-ți va aduce bursa

A început. A început o nouă sesiune, nu numai la ASE, dar mai în toate universitățile. E cea mai agitată perioadă din an pentru studenții din toată România și m-am gândit cum îi pot ajuta eu să aibă rezultate dintre cele mai bune.

Da, pot!

Prin exemplul personal, evident. Dar eu nu am fost cel mai strălucit dintre studenți. În fiecare semestru porneam cu entuziasm și voie bună spunându-mi: „gata, asta e! E timpul să mă pun serios pe școală și să iau numai note mari”. Ușor de spus, dar după două-trei săptămâni de mers conștiincios la școală, luat notițe responsabil și citit în plus, îmi pierdeam suflul (consideram mai importante pentru educația mea alte activități).

Oricât de multe planuri mi-aș fi făcut tot cu bazele aș fi ajuns în sesiune așa că greul rămânea în zilele de dinainte de examene. Așa că am făcut o listă cu lucruri care sigur, sigur nu vă ajută, poate vă ajută lista totuși.

Cheia este să faceți exact pe dos ce veți citi în continuare, cu excepția alegerii unei facultăți care să vă placă, la care să învățați lucruri care vă pasionează și datorită căreia aveți oportunități să întâlniți profesioniști din domeniul de care sunteți atrași.

Așadar, vă prezint Lista care nu vă aduce bursa:

1. Lipsește de la facultate în a doua jumătate de semestru.

2. Fă rost de cursurile complete în sesiune, eventual cu două zile înainte de examen.

3. Citește câteva pagini pe zi de la începutul cărții/cursului care oricum nu pică când mai ai cinci, patru sau trei zile până la examen și lasă-ți cele 240 de pagini în ultimele două zile.

4. Evită cafeaua că tu ești motivat(ă) și nu ai nevoie de așa ceva, dar bea energizant până îți simți pulsând venele în tâmple.

5. Nu dormi în noaptea de dinaintea examenului și ia-ți zece minute ca să înțelegi ce scrie pe subiect și ce vor profii ăștia care se agită prea mult prin sală de la tine. Scrie tremurând ca un zombi și du-te acasă să dormi leșinat o zi și jumătate.

6. Dacă ești născut în perioada asta, nu poți lăsa sesiunea să îți strice aniversarea, așa că dă o petrecere pentru prietenii tăi care majoritatea sunt și ei în sesiune. Aici se văd adevărații prieteni, și la bine și la greu. Că doar nu putem sărbători după sau înainte de sesiune, nu mai are farmec!

7. Neapărat trebuie să faci curățenia anuală odată cu sesiunea. Și să găsești fotografii și lucruri personale care îți vor trezi o grămadă de amintiri din cauza cărora vei da multe telefoane și mesaje pe facebook multor oameni care nu-s așa emoționați ca tine după dezgroparea pe care ai făcut-o. Nu va fi cu mult mai curat, dar cu siguranță te vei simți bine de toate chestiile înșirate pe pereți acum.

8. Să îți satisfaci toate poftele și să pleci cu portofelul în care ai toți banii și toate cardurile în el, la magazin. Dacă nu îți trebuie nimic, sigur vei pleca cu pungile pline cu sucuri naturale (ca trebuie să ne detoxificăm după atâta energizant), 3 în 1 (pseudo cafeaua pentru înlocuirea energizantelor), sandwich-uri că trebuie să mănânci și te-ai săturat de șnițele și mușchi țigănesc de acasă, zacuscă la borcan că vrei și altceva decât tocana de legume pusă de mama, bere pentru după examen când voi fi bucuros(oasă) (sau trist cel mai probabil).

9. Învață singur(ă) ca să ai cel mai bun randament. Că așa sigur nu vei fi distras(ă) de laptopul, jucăriile sau birotica din cameră, cum ai fi la bibliotecă.

10. Nu-ți nota nimic pe măsură ce citești, că și Eminescu reținea tot ce-i trecea prin fața ochilor, tu de ce n-ai putea? Miră-te de cât de folositoare sunt notițele celorlați colegi cu jumătate de oră înainte de examen.

11. Mănâncă o prăjitură de acasă, un corn cu ciocolată, iaurt cu fructe, trei mere, un baton de Făgăraș și unul de susan, un sandwich cu brânză topită și unul cu gem de prune, bea o bere cu lămâie și o cafea și așteaptă-te să-ți fie foarte bine în următoarele ore. Să nu cumva să încerci ceva banal ca o supă sau un pilaf.

12. Să îți dai seama că îți place cu adevărat cultura coreeană și că Wikipedia nu poate rămâne necitită la secțiunea Goryeo. Să descoperi că limba coreeană nu e așa complicată pe cât s-ar crede și că tu chiar ai putea să o înveți, o limbă străină în plus nu strică niciodată. Sau să afli că ai ținut închis în tine toată viața un chitarist genial și că acum trebuie să te apuci de învățat solo-uri a la Jimi Hendrix.

13. Urmărește cu sufletul la gură două sezoane și jumătate din „Lost” și să citești de la descrierea actorilor de pe IMDB până la mitologia din spatele seriei pe durata examenelor, ca după aceea să îți ia încă doi ani să termini seria.

14. Scrie pagini întregi în jurnal sau să încerci să ții un blog, pentru că un talent așa deosebit nu poate fi ținut în frâu nici chiar în astfel de perioade.

Citiți încă odată cheia de mai sus și reveniți. Vă provoc să țineți cu strictețe cel puțin cinci dintre cele de mai sus pentru o sesiune cu adevărat de succes! Și să îmi spuneți și mie care e sfatul vostru favorit.

Spor la învățat!

Vă invit să urmăriți campania „10 pentru sesiune” realizată de ASER pentru studenți! Veți regăsi multe asemănări grafice cu cele de mai sus!

Anunțuri

2 gânduri despre „Lista care nu-ți va aduce bursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s